page_banner

Вести

Во ерата на 5G, оптичките модули се враќаат на раст на телекомуникацискиот пазар

 

Изградбата на 5G ќе го поттикне брзиот раст на побарувачката за оптички модули за телекомуникациите. Во однос на барањата за 5G оптички модул, тој е поделен на три дела: fronthaul, midhaul и backhaul.

5G преден погон: 25G/100G оптички модул

Мрежите 5G бараат поголема густина на базната станица/место на ќелија, така што побарувачката за оптички модули со голема брзина е значително зголемена.Оптичките модули 25G/100G се најпосакуваното решение за 5G предните мрежи.Бидејќи интерфејсот на протоколот eCPRI (зајакнат заеднички јавен радио интерфејс) (вообичаената брзина е 25,16 Gb/s) се користи за пренос на сигналите на базниот опсег на базните станици на 5G, мрежата 5G fronthaul во голема мера ќе се потпира на 25G оптички модули.Операторите работат напорно за да подготват инфраструктура и системи за да ја олеснат транзицијата кон 5G.На својот врв, во 2021 година, домашниот пазар на потребни оптички модули 5G се очекува да достигне 6,9 милијарди јени, со 25G оптички модули со 76,2%.

Земајќи ја предвид целосната надворешна околина за апликација на 5G AAU, оптичкиот модул 25G што се користи во мрежата на fronthaul треба да го исполни индустрискиот температурен опсег од -40°C до +85°C и барањата отпорни на прашина, како и 25G сивата светлина и светлината во боја модулите ќе се распоредат според различни архитектури на фронтхаул што се користат во 5G мрежите.

25G сивиот оптички модул има изобилство ресурси со оптички влакна, така што е посоодветен за директно поврзување со оптички влакна точка-до-точка со оптички влакна.Иако методот на директно поврзување со оптички влакна е едноставен и евтин, тој не може да ги исполни функциите на управување како што се заштитата и следењето на мрежата.Затоа, не може да обезбеди висока доверливост за uRLLC услугите и троши повеќе ресурси со оптички влакна.

Оптичките модули во боја 25G главно се инсталирани во пасивни WDM и активни WDM/OTN мрежи, бидејќи тие можат да обезбедат повеќе AAU кон DU конекции користејќи едно влакно.Пасивното WDM решение троши помалку ресурси на влакна, а пасивната опрема е лесна за одржување, но сепак не може да постигне мрежен мониторинг, заштита, управување и други функции;активниот WDM/OTN заштедува ресурси на оптички влакна и може да постигне OAM функции како што се надземни перформанси и откривање дефекти и Обезбеди заштита на мрежата.Оваа технологија природно ги има карактеристиките на голем пропусен опсег и мало доцнење, но недостатокот е што трошоците за изградба на мрежата се релативно високи.

Оптичките модули 100G исто така се сметаат за едно од најпосакуваните решенија за fronthaul мрежите.Во 2019 година, 100G и 25G оптичките модули беа поставени како стандардни инсталации за да бидат во чекор со брзиот развој на комерцијалните и услугите за 5G.Во fronthaul мрежите кои бараат поголеми брзини, може да се распоредат 100G PAM4 FR/LR оптички модули.Оптичкиот модул 100G PAM4 FR/LR може да издржи 2km (FR) или 20km (LR).

5G пренос: 50G PAM4 оптички модул

Мрежата за среден пренос 5G има барања за оптички модули од 50 Gbit/s, а може да се користат и сиви и обоени оптички модули.Оптичкиот модул 50G PAM4 QSFP28 кој користи LC оптичка порта и едномодни влакно може да го удвои пропусниот опсег преку врската со едномодни влакна без да инсталира филтер за мултиплексирање на поделба на бранова должина.Преку споделеното засилување на локацијата DCM и BBU, може да се пренесат 40 километри.Побарувачката за 50G оптички модули главно доаѓа од изградбата на мрежи на носители 5G.Ако мрежите на носители на 5G се широко прифатени, неговиот пазар се очекува да достигне десетици милиони.

5G backhaul: 100G/200G/400G оптички модул

5G backhaul мрежата ќе треба да носи повеќе сообраќај од 4G поради повисоките перформанси и поголемиот опсег на новото радио 5G NR.Затоа, слојот за конвергенција и основниот слој на 5G backhaul мрежата имаат барања за DWDM оптички модули во боја со брзини од 100Gb/s, 200Gb/s и 400Gb/s.Оптичкиот модул 100G PAM4 DWDM е главно распореден во слојот за пристап и слојот за конвергенција и може да издржи 60 километри преку заедничкиот T-DCM и оптичкиот засилувач.Преносот на основниот слој бара голем капацитет и продолжено растојание од 80 км, па затоа се потребни 100G/200G/400G кохерентни оптички модули DWDM за поддршка на DWDM мрежата на метро-јадрото.Сега, најитната работа е побарувачката на 5G мрежата за 100G оптички модули.На давателите на услуги им треба 200G и 400G пропусен опсег за да се постигне пропусната моќ потребна за распоредување на 5G.

Во сценаријата за среден пренос и бекхаул, оптичките модули често се користат во компјутерски простории со подобри услови за дисипација на топлина, така што може да се користат оптички модули од комерцијална класа.Во моментов, преносното растојание под 80 километри главно користи 25 Gb/s NRZ или 50 Gb/s, 100 Gb/s, 200 Gb/s, 400 Gb/s PAM4 оптички модули, а преносот на долги растојанија над 80 километри главно ќе користи кохерентни оптички модули ( единечен носач 100 Gb/s и 400 Gb/s).

Накратко, 5G го промовираше растот на пазарот на оптички модули 25G/50G/100G/200G/400G.


Време на објавување: Јуни-03-2021 година